Pelargoniums

Pelargoniums

Ons volledige assortiment Pelargoniums kunt u bekijken in onze webshop!

Verzorgtips Pelargoniums

Op deze pagina treft u advies en tips over de wijze waarop pelargoniums het best tot hun recht kunnen komen. Als u iedere jaar gewone pelargoniums koopt dan kunt u deze het beste na de bloeitijd weggooien en iedere jaar nieuwe kopen. Maar als u zeldzame exemplaren bezit dan wilt u deze natuurlijk graag behouden. Voor het behouden zijn 2 dingen heel belangrijk: moet de plant gezond houden en u moet ze leren vermeerderen.

 wskwekerij3.jpg DSC01787 pel. kas1 wkpelargonium.jpg


Het Stekken

Voor het stekken gebruiken wij stekgrond, 50% potgrond, 50 metselzand of cocopeat, dit is een stekgrond van kokosvezel. Net als bij Fuchsia's is het belangrijk de naam bij de stek te zetten. Zoek een goede stek met korte leden. Omdat en geranium gevoelig is voor bacteriën, is het aan te bevelen uw mes te ontsmetten met spiritus of alcohol. De stek moet ongeveer 5 cm lang zijn, u snijdt deze ongeveer 1,5 cm onder een bladoksel af. Verwijder eventuele losse blaadjes en steek de stek in de stekpoeder, de stek licht afkloppen en dan in een potje van 5 cm steken, de stek licht aandrukken. Geef de stekken niet teveel water en plaats ze op een lichte plaats uit de zon (niet afdekken met plastic). Als de stekken teveel water krijgen kan er wortelrot ontstaan, u ziet dan dat de stengel van onderaf zwart wordt. Als de stekken aanslaan komen er na ongeveer 3 weken wortels aan.

Verpotten
Hebben de stekken eenmaal wortels, dan kunt u ze gaan oppotten. Gebruik hiervoor een niet al te grote pot, de plant zal in een te grote pot geen goed wortelgestel krijgen. De voorkeur gaat uit naar een 9 a 10 cm pot.

Potgrond
Gebruik altijd een goede potgrond met eventueel 20% klei.

Van stek tot struik
Om een mooie plant te kweken moet je al vanaf het begin goed toppen. Hierdoor ontwikkelt de plant zich beter, eventuele bloemknoppen in het voorjaar verwijderen. Dwergvarieteiten hoeft u niet te toppen, deze vertakken uit zich zelf. Begin met toppen als de plant 5 bladeren heeft en haal dan het bovenste puntje eruit. De plant gaat nu in de breedte groeien. Tijdens de groei in donkere dagen de planten niet teveel water geven. Geef de planten tijdens de groei voldoende ruimte om schimmels te voorkomen.

Bijmesten
Elke week bijmesten met "plantprod 20-20-20" . 2 theelepels op 10 liter water mag een pelargonium wel hebben. Af en toe ook wat gedroogde koemest gebruiken is zeker aan te bevelen. Let op!! Geef een pelargonium nooit teveel voeding want dan bloeien ze juist minder.

Ziektes
De meest ernstige ziekte is roest. Dit ziektebeeld geeft aan de onderkant van het blad een grijze verkleuringen en aan de onderkant bruine sporenhoopjes. Bij ernstige besmetting worden alle bladeren geel en vallen af, het beste kunt u de roest bestrijden door de zieke bladeren weg te plukken en de planten te bespuiten met het middel 'Baycor" . Ook kunnen luizen en witte vlieg grote schade veroorzaken, b.v krullend blad. Dit kunt u bespuiten met het middel "admire" van het merk Bayer. Let ook goed op schimmels, deze kunt u goed voorkomend bestrijden met het middel "Finesse" of "Teldor".

Overwinteren
Het overwinteren van Pelargoniums kunt u het beste doen bij een temp van 7 à 8 op een lichte plaats, goed terugsnoeien en de planten niet teveel water geven.

Wij wensen u veel succes!